Het Aquarium Kiezen

Er zijn verschillende soorten aquaria. In de vorige stukken heeft de aquariumfluisteraar reeds het belangrijkste aandachtspunt besproken: de vereiste minimumlengte. Maar er zijn nog dingen van belang.

De accessoires

De accessoires bijvoorbeeld. Het is erg handig wanneer de accessoires met het aquarium worden meegeleverd. Hierbij denken we vooral aan verlichting en filter. Om te beginnen de verlichting: het is belangrijk dat de intensiteit en het spectrum van de verlichting optimaal worden gekozen dat deze de groei van algen niet bevorderen. Wat betreft de filter: de belangrijkste functie van de filter is de biologische reiniging van het aquariumwater oftewel het huisvesten van micro-organismen die het in het aquariumwater aanwezige afvalstoffen afbreken. Hier gaan we later nog verder op in. Een tip die de aquariumfluisteraar kan meegeven: het merk Juwel scoort zowel op verlichting als op de aquariumfilter heel erg goed. De verlichting heeft een uitstekende intensiteit (niet te zwak, niet te sterk) en kan desnoods worden uitgebreid met reflectoren en het spectrum van deze lampen is zo gekozen dat de golflengtes waar algen van houden zo weinig mogelijk voorkomen. Er is slechts 1 nadeel aan het gebruik van reflectoren. Het verkleint de bewegingsruimte van de lichtkap en de klepjes ervan breken makkelijk af door de warmte. Ze zijn regelmatig aan vervanging toe. Waarom de aquariumfilter van Juwel zo goed is gaat de aquariumfluisteraar in één van de volgende adviezen uitleggen. Alleen wanneer u een aquarium hebt van minder dan 125 liter kan u eventueel opteren voor een aquarium met losse filter omdat de filters hierbij zo klein zijn dat er geen optimale kant en klare filter bestaat. Ook hier komt de aquariumfluisteraar later op terug.

De vorm

Een volgend belangrijk punt om bij de keuze van het aquarium bij stil te staan is de vorm van het aquarium. De meeste aquaria zijn rechthoekig van vorm, dit is de beste keuze. Alle vormen waar gebogen ruiten aan te pas komen zijn ongeschikt. Wanneer u voorbij het aquarium komt zal het licht door de bolle aquariumruit zo gebroken worden dat u voor de vissen vervormt, vergroot en onnatuurlijk beweegt. Dit kan voor stress zorgen en zoals we in een van de volgende stukken zullen zien is stress bij vissen een perfecte basis om ziektes te ontwikkelen. Aquaria die bij wijze van spreke hoger zijn dan ze lang zijn, zijn eveneens ongeschikt. De horizontale bewegingsruimte is in deze aquaria namelijk onvoldoende en de bodemoppervlakte wordt te klein in verhouding tot het aantal liter water.

Een achterwand

Bij de meeste aquaria zal de achterwand niet standaard worden geleverd. Jammer genoeg staan er in vele huiskamers dus aquaria zonder achterwand. Dit is jammer, want een aquarium zonder achterwand veroorzaakt eveneens stress bij de vissen. In een aquarium zonder achterwand voelen ze zich simpelweg onveilig. Wil je een aquarium dat niet tegen de muur staat of dat dwars tegen de muur staat, zoals je vaak op restaurant ziet, zorg er dan voor dat het aquarium breed genoeg is en dat je in het midden voldoende beplanting en versiering plaatst zodat je ook dan bij de aquariumvissen de illusie wekt dat ze weg kunnen zwemmen tussen de beplanting. Om terug te komen op de achterwand: er bestaan 2 soorten: in de vorm van een poster om aan de buitenkant van het aquarium te kleven of in de vorm van een structuur die men aan de binnenkant van het aquarium kleeft. De eerste verdient de voorkeur omdat deze geen zwemruimte wegneemt.

De dekplaat

De dekplaat van het aquarium is uiterst belangrijk en mag zeker niet achterwege gelaten worden. Het heeft enkele noodzakelijke functies. Ten eerste zorgt het ervoor dat het water op temperatuur blijft omdat het trager verdampt. Ten tweede zorgt het ervoor dat doordat de verdamping lager is er ook minder opgeloste gassen uit het water verdwijnen zoals bijvoorbeeld koolstofdioxide. En last but not least: het voorkomt dat de vissen uit het aquarium springen, want dit gebeurt vaker dan je zou denken.

Na thuiskomst

Bij thuiskomst moeten we het aquarium een plek geven. Hier zijn drie belangrijke aandachtspunten bij aan te halen. 1. Het aquarium mag niet in de felle zon staan (een klein beetje zonlicht kan geen kwaad). Dit zou algengroei bevorderen maar vooral de temperatuur van het aquarium te sterk laten schommelen. In de zomer, wanneer de volle zon op het aquarium zou schijnen, zou de temperatuur gigantisch hoog kunnen oplopen. Hierdoor zou de oplosbaarheid van zuurstofgas in het water dalen, waardoor de vissen in ademnood zouden kunnen komen. 2. Het aquarium moet meteen zijn definitieve plaats krijgen! Een gevuld aquarium verplaatsen is onhaalbaar en als er bovendien reeds vissen in het aquarium zijn ondergebracht is het verplaatsen niet zonder gevaar voor de aquariumvissen. De aquariumvissen weten niet wat er gebeurd en de verschillende soorten kunnen onbedoeld agressief tegen elkaar worden. Dit is ook meteen iets waar u op moet letten tijdens het transport van vissen: nooit meerdere soorten in hetzelfde recipiënt! Gaat u naar de aquariumzaak en bent u van plan meer dan 1 soort tegelijk aan te schaffen vraag dan uitdrukkelijk om deze in aparte transportzakken te plaatsen. Er zijn namelijk slechts weinig verkopers die weten hoe belangrijk dit is! 3. Zorg voor voldoende stopcontacten in de buurt van het aquarium!

Tot slot

Voor u het aquarium begint in te richten kan u best nagaan of u verzekert bent tegen waterschade. U weet maar nooit!